HKK Időutazás: Kreátor Műhelye

Oldalunkon egy új cikkel jelentkezünk, ami ha sikeres lesz, és tetszik nektek, akár egy sorozat első része is lehet. Az ötlet onnan jött, hogy nemrégiben rendezgettem a Kreátor Műhelye ritka lapjaimat. Bizony 8 éve már, hogy ez a kiegészítő megjelent, de mintha ma lett volna, szinte minden lap jó ismerősként köszönt vissza ennyi idő után is. Persze tervezőként néztem a lapokat, volt, amelyik a powercreepben is kiugró erősségűre sikerült, volt, amivel szerintem sosem játszottak végül, volt jó pár lap, amit abban a formában ma már nem adnék ki, és voltak olyanok is, ami jöhetne akár majdnem ugyanolyan formában. Mint tudjátok, a rotáció során próbálunk kicsit visszalépni a csúcstól, a legerősebb lapok korától, egy barátságosabb, élhetőbb időszak felé. Konkrétan nem definiáltuk, melyik évszám felé megyünk, főleg, mert a régi kiegészítőkben is sokszor nagy különbség volt a lapok erőssége között, inkább egy fajta egyensúlyra, jól játsztható, élvezetes környezetre törekszünk, ahová már akár 2-3 éven belül is megérkezhetünk.
Mindenesetre, a fenti lapokat nézegetve felbuzdultam, hogy lehetne mai szemmel írni egy értékelést, elemzést a KM ritka lapjairól, úgyhogy neki is álltam... Kérlek benneteket, a kapcsolódó fórumban írjátok le a véleményeteket Ti is! Ha tetszik a rovat, akár jöhet majd más régi kiegészítőkről is.

Lapok értékelése
++:
spoiler, powercreep lap, túl erős volt a maga korában is.
+:
picit erősebb a kelleténél, lehetne rajta igazítani, hogy jó legyen.
P:
pöpec, perfect, pont jó, akár ugyanígy kijöhetne most is.
n/a:
az erősségével nincs baj, más okból viszont ilyen típusú lapot ma már nem adnánk ki.
-:
picit gyenge volt a maga idejében is, némi erősítéssel ma is jó lenne.
- - :
ez valamiért nagyon gyengére sikerült, felejtős lap.

Raia
A becsület helyreállítása (+)
A maga idejében nem volt ez egy rossz lap, de inkább csak side-ba, azon belül is Lassan járj side-ba került be. Nézzük, hogy fel lehetne-e ezt újítani most:

A laphoz kapcsolódó, rotában meghatározott szabályok:
1.) 1 VP-s univerzális lapkántert már nem csinálunk. 1 VP-ért jöhet egy specifikusabb reakció, vagy hátránnyal bíró lapkánter, vagy nagyobb költséggel egy univerzális lapkánter, akár még extra képességgel. Ez pipa, ennek nagyjából megfelel.
2.) 1 VP 1 nekron költségű, járj-exploit lapot már nem adunk ki. Ennek nem, de ez nyilván orvosolható úgy, hogy a költségből a nekront elhagyjuk.
Tehát amit a lap csinál, erősségében kb. beleférne a rotába. Még az is lehetséges, hogy a lapoknak csak egy picit szűkebb körét fogná, de cserébe tudna valamilyen extrát, ha egy adott etnikumban használjuk.

A régmúlt szárnyasa (P)
Körönként gyűjtőből visszavenni nagyon jó dolog, sokkal jobb, mint körönként húzgálni, ha pl. egy lapkántert veszünk vissza minden körben, az már kvázi lock. És persze követővel ez tud 1 VP-ért is jönni, emlékeim szerint pegazus pakliban használva is volt.

A laphoz kapcsolódó, rotában meghatározott szabályok:
1.) 2 VP-s lapok legyenek jelentősen erősebbek az 1 VP-ért jövőknél, adhatnak akár körönkénti lapelőnyt is.
2.) A lapnál vegyük figyelembe, van-e olcsóbbító követője, ha igen, nem feltétlenül kell rá reakció és leszedés védelem, különösen, ha nagy előnyt ad.Ezek alapján ez egy abszolút rota-kompatibilis lap, sőt, a Varázsdimenzióban jön is majd ki egy másik etnikumban egy hasonló Raia lény, ami más módon ad körönként lapelőnyt (és elég erősnek tartjuk).

Hegynek fel (n/a)
Ez a lap annak idején a Felfelé a lejtőn felújítása akart lenni, ami végül maga is felújításra került, és ahhoz tökéletesen hasonlítható. A Hegynek fel jobban drágít, és ha nem akadályozzák meg, biztosan húz, cserébe viszont a 2., 3. stb. körökben már nem tud húzni. Ezért talán az új Felfelé a lejtőn picit még erősebb is, de a jelen direktivák szerint (1 VP-ért körönként ingyen lapelőnyt adó lapot már nem adunk ki) túl erős is lenne.
Igazán talán káosz formátumon lehet érdekes, ha mindkét lapot használja valaki, és úgy drágít, de manapság elég sok ősmágiás lap van, ezért a drágítás nem annyira bombabiztosan nyerő taktika.

Koncentrált energia (P)
A maga idejében ez bizony egy jó lap volt volt, 1 VP-ért leszedni vagy húzni oké, de az a +3 max ÉP nagyon hasznos extra volt követő leszedés mellé, vagy akár gyógyulós pakliba.
Nagyon sok ehhez hasonló erősségű leszedés van manapság, ez akár jöhetne változatlanul is, az 1VP-ért 1 lapot 1:1-ben megoldó kártyákkal alapvetően nem szokott baj lenni, főleg, mert a drágább lapok legtöbbjének meg azért van valamiféle leszedésvédelme, ezért nem garantált még ilyen lapok esetén sem, hogy előnyhöz tudunk jutni.

Rejtőző főnix (-)
Ez egy őszintén egyszerű lap, ami már rota-kompatibilissé teszi :) Rég volt már, de azt hiszem, hogy csak a köd ikon volt az oka, hogy ez gyakori helyett végül ritka lett. A főnix pakli side-jában bérelt helye volt, máshol én nem tudom, használta-e valaki.

Szerencsés Hopner (+)
1-ért körönként dobató lapunk volt bőven, ez mellé még szerencsés esetben VP-t is ad. Emlékeim szerint őt konkrétan nem használták igazán versenyen, mivel voltak nála erősebb körönként dobató lapok, túl nagy volt a verseny, amiben alulmaradt. Erőssége rotában majdnem oké, de VP-t már nem akarnánk így akár az 1. körben visszaadni, helyette valami mást esetleg (és ilyen lap lesz is jövőre).
Elenios
Fürge elf (++)
A 0-ért jövő lapok költsége mindig a lehető legoptimálisabb, sosem avul el, szóval tényleg csak annyit kell nézni, mit tud a lap. És bizony a Fürge elf alapvető spoiler volt a HKK-ban egész addig, amíg ki nem rotált. Bőven a powercreep csúcsán volt, és nem fogjuk emlékét azzal gyalázni, hogy újrakiadjuk 1 VP-ért :)

Gyűjtögető manó (n/a)
A manó pakliból ezt a lapot értelmetlen lett volna kihagyni, máshová viszont nem nagyon fért be.
Más manókhoz hasonlóan, a funkciója elég egyszerű, mivel a lapra több nem fér a 3 soros dobálós helyettesítés leírása miatt...
Bár a lap általános erősségével alapvetően probléma, ez tipikusan az a kártya, amivel 1. körös terüléseket lehet produkálni, és kizárólag csak lap/lényreakcióval lehet megoldani, szóval a lap inkább a rota elvével, szellemiségével nem kompatibilis.

Lélekrezonancia (++)
Nos, róla azt mondtuk, hogy vissza lehet engedni nyugodtan, de mégsem lehetett... A Lélekrezót nem is ragoznám tovább, a 0-ért jövő lapoknál nagyon oda kell figyelni, mit is csinálnak, ez a lap a mostani metában még erősebb volt, mint a saját idejében.

Mentális kalapács (n/a)
Bár sosem volt alapvető spoiler, ezt azért használták bizonyos paklik, jól időzítve meg tudta nyerni a meccset. Egy időben felmerült az újrakiadása is, még teszteltük is, de végül nem voltunk elégedettek a felújítással, ezért elengedtük. Viszont! Most jönni fog egy nagyon hasonló lap a mostani Manaszipoly zénben, szerintünk a Mentális kalapácsnál jobb lap, viszont nincsenek akkora szélsőértékei.

Páncélos szirén (n/a)
Kicsit körülményes kiegészítő lapja 2 koncepciónak (már ha a „hálót” lehet koncepciónak hívni). Ma ez nem gyakori lap lenne, de még inkább, nem adnánk ki. Nem az erőssége miatt, az oké, egyszerűen túl van komplikálva ahhoz, hogy mennyire hasznos.

Szilánktündér (- -)
Ő biztos nem volt sosem játszva, talán még manóban sem. Ha összehasonlítjátok a jelenleg is játszható Tündér Mircával, látni is fogjátok, miért.

Virgonc szirén (-)
Ez a lap ma gyakori lenne, és persze semmi akadálya nem lenne az újrakiadásának - főleg, mivel manapság már jóval kevesebb lapnak van kijátszáskori képessége. Esélyes, hogy ha ez ma jönne ki, még erősebb is lenne.

Rhatt
A nyugalom pillanata (P)
Nagyon jó kis erőforrás lap volt ez a maga idejében, egy blokkoló paklit mindig ezzel kezdtünk. A powercreep csúcsán a 2 VP-ért jövő lapok elvesztették értelmüket, és még manapság is nehezebben használunk olyat, aminek (varázslatnál) nincs valamiféle reakcióvédelme (reakciódrágítás, kompenzáció vagy jelenés). Ennek ellenére, ha ez a lap most bent lenne a metában, szerintem használnák, talán néha még blokkolón kívül is.

Autentikus kreáció (n/a)
Ez a lap kétségkívül volt játszva blokkolós járjban, de a lap egyetlen értelme tényleg a járj exploit volt, ma már ezt így nem adnánk ki.

Bomtar haragja (+)
Nagyon jó kis univerzális lap, ami akár lapelőnyt is tud adni. A maga idejében azonban Rhatt korántsem volt olyan népszerű, mint most, elsősorban blokkoló paklik használták, ezért ez a lap sem futott be nagy karriert. Ma jó eséllyel népszerű lap lenne, majdnem ebben a formában ki is lehetne talán adni, de a köd szinte biztos, hogy lekerülne róla, a rezisztencia helyett meg jó eséllyel a célozhatatlan lapokat vinné.

Ganüid lávahajlító (- -)
Tipikusan olyan etnikum lap, amiről 3 átolvasás után is annyit jegyzünk meg, hogy ez csak ganüidbe lesz jó, de oda se túlzottan. Tekintve, hogy a ganüid pakli nem szokott versenyen lenni, ez maximum egy nem gyakori lehetne manapság, de anélkül a bonyolítás nélkül, hogy reakcióként is ki lehet játszani.

Ganüid realizátor (- -)
Amikor ez kijött, még az avatár pakli életképes volt, így akár elképzelésünk szerint oda is beférhetett, nemcsak a ganüidek mellé. Tesztelésen egészen biztosan játszottuk avatár pakliba, egész jó volt, de éles játékban persze már nem futott akkora karriert. És egy Veszélyes fajon biztos nem ő fogja életképessé tenni a ganüideket.

Hübrisz (n/a)
Szerintem ezt a lapot még aki kitalálta, se gondolta át, hogy mire lesz jó. Persze 0-ért ősmágiásan eldobatni egy lapot az ellenféltől jó eséllyel pluszos dolog, de a többi funkció, komoly agymunkát igényel, hogy ebből jól jöjjünk ki, tekintve, hogy szinte minden asztalon maradó lapnak van is képessége a játékban (amit pakliba raknak, azoknak biztosan).
Leah
Anyamotyogó (++)
Méltán népszerű lap volt, nem véletlen, hogy többen feldobták, hogy jó lenne visszahozni, de (K)-ra lapot kánterelgető és leszedő lapot már nem szeretnénk, ez önmagában képes megnyerni a játékot.

Csontsámán (+)
Erre a lapra nagybetűkkel az van írva, hogy „kombó” meg „végtelen”, nem véletlenül van rajta horgony meg kerül a Semmibe, tesztelésen erre azért volt 1-2 jó ötlet. A versenyjátékban végül nem futott akkora karriert, de talán csak azért, mert ha már amúgy is Leah altípusos lényekkel játszik az ember, akkor a gyűjtőből akar operálni, nem visszavenni őket. Annak idején eléggé aggódtunk emiatt a lap miatt, de mivel nem volt belőle baj, én ki merném adni újra (de a kijátszás helyett §-re, hogy ne csak reakciókkal lehessen megoldani).

Dérfarkas (++)
Jó kis spoiler volt ez a powercreepben, de ilyen erősségű lapot már nem szeretnénk. Roxatban jött a „megszerelt” verziója, a Ködfarkas. Mondjuk ő szegény nem aratott annyira osztatlan sikert, de ebben lehetett szerepe annak is, hogy később nem jöttek már vérfarkasok.

Gomak megsemmisítő pillantása (++)
Róla utólag már tudjuk, hogy akkor spoiler lett, hogy utólag isteni lappá avanzsált… Káoszon próbálgathatjátok még, ilyen lap már nem lesz ÚN-en (mondjuk azért az Eltörlés egész jó helyettesítő lett).

Ködszitálás (+)
A forráskánterek nagyon hasznosak, és kevés van belőlük, főleg ennyire olcsón. Ettől függetlenül, ezzel a lappal nincs baj, 1 VP-s költséggel biztos, hogy ki lehetne adni újra (1 zsz-ért jövő lapokat már nem akarunk, főleg ilyen univerzálisat).

Krabber filézőművész (n/a)
A maga idejében talán még játszva is volt ez a pakli néha, drágán ugyan, de brutálisan jó dolgot tud. Maga a lap ilyen költséggel kiadható lenne most is, de a krabberek viszont azóta nyugdíjba vonultak.

Magdaléna, a pusztító (P)
Ez jó példa arra, hogy milyennek kell lenni egy drága lapnak. Van benne kockázat, de ha létrejön, isten irgalmazzon az ellenfélnek, annyi lapelőny van beleépítve. Tesztelésen nagyon jó volt vámpír pakliba, de azt, hogy versenyen használták-e, a vámpírpaklik rajongói mondhatják csak meg (nekem rémlik, hogy igen, Varga István mintha ki is rakta volna ellenem versenyen). A jelenlegi direktívák szerint 2 gond is van a lappal, kijátszásból borzasztó erős dolgot csinál (de mondjuk drága lapoknál ezt meg szoktuk még engedni), másrészt már nem nagyon adunk ki előre kánterelő lapokat. Ettől függetlenül én most is rábólintanék erre a lapra, akár jöhetne most is ugyanígy.

Nekromanta pálca (++)
Látszik, hogy Leah nem fukarkodott az erős versenylapokkal, amik később még az alapkiadásban is visszajöttek, annyira esszenciálisak voltak. Gyűjtőgen imádta ezt a lapot, érzékeny búcsú keretében szabadultunk meg tőle. Vele játszva nagyon kreatív lap volt, ellene játszani már nem volt akkora öröm :)

Szirén zombi (-)
Végtelenül kreatív lap, és a grafika is az egyik legszebb, nem csodálom, hogy Zorall nagy gyűjtője ennek a lapnak. A kevesebb kijátszáskori képesség miatt ma még gyengébb lenne, mint a maga idejében (és akkor se volt egy igazán versenylap), szóval simán újrakiadható lenne, akár valami kisebb buffal.

Tengernyeső Krebrix (n/a)
A ganüid haverjával ellentétben ez a gyűjtőben levő krabbereket is nézi, nem is értem miért lett 2, ugyanabban a kiegészítőben levő avatárnál ilyen eltérés. A képességei is jók, csak ugye ez a lap tényleg sehova nem jó, csak krabberbe, manapság ha lennének is krabberek, ez jó eséllyel nem gyakori lenne (de egy avatárnál ez hülyén nézne ki, szóval lehet nézne valami más etnikumot is).

Vajákos (-)
Ez a lap gyenge volt, a rezisztencia ikon ellenére is. Ha megnézitek, nemrégiben jött ki az Ezer világ őre, szerintem az erősebb ennél, és az a lap is rendben van. Ha újra akarnánk kiadni, a rezisztencia ikon helyett valami más védelmet kapna, és lehet, hogy a sebzés is módosulna.

Dornodon
Démoni mágia (+)
A becsület helyreállítása gonosz párja, ugyanazok a dolgok vonatkoznak rá is, ld. fent.

Dr'akghur sárkányfatty (- -)
Tesztelésen jókat játszottunk ezzel a lappal, meg a képét is nagyon szerettem, de nem hiszem, hogy ez versenyen szerepelt volna valaha, túl drága volt ahhoz képest, amit csinált, ráadásul reakcióvédelem nélkül. Ez a lap kiadható lenne most is, de esélyes, hogy olcsóbban, és / vagy valami reakcióvédelemmel.

Martalóc (P)
Ezt a lapot elég jól lehet a Vajákoshoz hasonlítani. Ugyanannyiért jön és gyakorlatilag ugyanazt csinálja. A Martalóc nem tud az ellenfél körében leszedni, és költsége is van, ez egyértelműen gyengébb, az izomosztás viszont sokkal jobb, mint a sebezgetés. Viszont ennek legalább van egy saját paklija, a dobótőrös-árnymanós. Így ránézésre ezt a lapot akár ki is lehetne adni így, ahogy van.

Orkaudar (-)
A KM-ben több ilyen 1-ért jövő varázslatot semlegesítő ritka lény is van, ez picivel gyengébb talán a többinél. Más ilyen lények kaptak még emellé egy anti-mágia: 0-t vagy 1-et is, ami azért elég nagy buff. Ebben viszont megvan az elvi lehetőség, hogy visszatöltse a kezünkbe a lapokat, ami egy hordánál hasznos lehet. Ez a lap kijöhetne most is, de én raknék rá egy anti-mágia: 0-t, viszont a húzást valamilyen etnikum feltételhez kötném.

Orkling (-)
Szerintem ő az Orkaudar párja akart lenni. Ezen rajta van az anti-mágia, és nem varázslat lapot fogni jobb, mint csak varázslatot. De 2 VP-ért akkor is drága, pláne, hogy a kijátszáskori képessége jóval gyengébb, ráadásul ő nem is repül. Pici buffal újrakiadható lenne (ork kölyök helyett harcost ad, és akár nagyobb statok), de valószínűleg csak nem gyakoriként.

Quwarg elementátor (- -)
Hasonlítsuk össze az Orklinggal! Hasonló funkció és költség, de kb. 3 dologban gyengébb, nem is értem, hogy lett ebből ritka lap. A képe viszont tetszik!

Quwarg megatrodon (P)
Erre nem tudok mást mondani, mint hogy jópofa, ez akár kijöhetne megint így, ahogy van. Versenylap persze ugyanúgy nem lenne, mint a saját idejében, de ez nem is fontos minden egyes lapnál.

Sötét íjászmester (n/a)
Ez a lap tetszetős, és annak idején volt még ében íjász pakli, oda különösen jó volt. Most talán már kevesebb olyan lapunk van, amit VP nélkül ki lehet játszani (de jövőre egész biztos így lesz), tehát ez a funkció még gyengébb is, no meg ében íjászok sincsenek már mellé. Szóval ez annak idején jó kis lap volt, most már nem lenne rá szükség.

Termetes vizikígyó (n/a)
Ellopni az ellenfél lapjának kijátszáskori képességét gyűjtőből jó dolog, gyűjtőgenben ezt a lapot használták is, de nyilván 2 VP-ért kijátszva ez már nem éri meg annyira az árát. Ez a lap 3 okból sem jönne már ki, a rezisztencia, a szabálykérdések és a gyűjtőgen exploit miatt.

Tirranda üstje (n/a)
Ingyen (akár az ellenfél gyűjtőjét semmizve) körönként erőforrás nagyon jó dolog! A bibi csak annyi, hogyha sikeresen játszotta ki ehhez a lapját, az már nem feltétlenül jó nekünk – főleg a régi időkben, amikor ez vagy egy varázslat volt, vagy egy kijátszáskori képességgel bíró lap, ami jó eséllyel leszedte a Tirranda üstjét. Ettől függetlenül, ezt a lapot ma már nem adnánk ki így, nem kell ingyen körönkénti erőforrás akor se, ha gyakorlatban megoldották. Ha meg csak csontért jöhetne, akkor túl gyenge lenne.

Tűzrituálé (++)
Újabb spoiler, ami a mai játékban már túl erős lenne. Igaz, csak a saját paklijában, de ott tényleg brutális volt ez a lap.

Varkaudar őslich (P)
Megint egy lap, ami mély nyomott hagyott bennem, mert még így 8 év távlatában is emlékszem, hogy sokat játszottunk vele a tesztelésen. Bár kicsit agyalós lap, és védelme sincs, de jópofa dolgokat tudott művelni, szerintem ez a lap ma is akár kiadható lenne, majdnem ugyanígy.
Chara-din
A hatalom szava (++)
Újabb, később isteni szintre emelt spoiler. 0-s lapkánter, ilyen se lesz már.

Átokosztó (P)
Mint ahogy Szerencsés Hopnernél írtam, sok hasonló lap volt, az Átokosztót a maga idejében emlékeim szerint még használták is talán börtön mellé. Amiben ő jobb sorstársánál, hogy a Semmibe dobat, és ha az ellenfél keze üres, akkor sem haszontalan, viszont azért be kell tudnia ütni ahhoz, hogy működjön. Valószínűleg kiadható lenne ugyanígy, főleg, mivel azóta vannak már dobatás elleni lapok is.

Eruol (- -)
Lapok játékban ritkán maradnak meg, ezért a fent említett avatárhoz hasonlóan ez is elég gyenge lap lett végül, hasonlítsuk csak össze Prrankkh-al…

Fekete főnix (n/a)
Fókuszban biztosan játszották, meg talán más, kevés lapos pakliban is. Potenciálisan 4 lapot is tud húzni, miközben az ellenféltől dobat. Bizonyos szituációkban erősebb pl. a Felzárkózásnál, néha azonban egész blank is tudott lenni, a lapnak komoly szélsőértékei vannak, nem tudom megmondani, mit kellene változtatni rajta (vagy egyáltalán kellene-e), hogy újrakiadhassuk.

Gregor, a mahinátor (-)
A mai jelzőből kijátszható lapok előfutára, a maga idejében még unikum volt. Sokszor persze nincs jelző, amit etethetnénk neki, akkor 4 zsz-ből 1 lényt leszedni nem az évszázad üzlete. A lap minden további nélkül kiadható lenne újra, de legalább valami reakcióvédelemmel kiegészítve.

Káoszhullám (+)
Annak idején volt több ilyen 4-ért jövő, de dobással teljes költsége helyettesíthető varázslatunk, és ezeket most vissza is hoztuk. A nagy különbség, hogy annak idején ezek laphátrányból jöhettek ingyen is, most viszont az elharapódzó jelzőket (különösen a dermesztésjelzőket) akartuk kicsit visszább szorítani. A 2 verzió egyszerűen csak más, nem is feltétlenül tudnék párhuzamot vonni erősségben, talán a régi jobb volt, mert ott elég egyszerűen meg lehetett oldani, hogy ingyen jöjjön.

Móleon (+)
Potenciálisan akár 3 lapot dobat 1 VP-ért a saját paklijába, és még vissza is ad 1 csontot. Ilyen lapot ma már nem adnánk ki.

Nagyobb kineport (- -)
Tipikusan ezek azok a lapok, amiken annyira sok szöveg van, hogy inkább végig se olvassuk őket. Na jó, azért egyszer végigfutja az ember, nehogy valami spoilert elszalasszon. De ez a lap túl gyenge volt ehhez. Az ellenfél paklijára épít, amiből lehet, hogy mind az 5 lap haszontalan lesz nekünk, és hacsak nem egy 3+ költségű lapot találunk, se manát, se lapot nem nyerünk vele.

Őrjöngő földicápa (-)
Ezt a lapot kiadtuk újra a Császárvárosban, és az erőssége picit még nőtt is. A helyettesítés ugyan leheletnyit gyengült, de a reagált lapok köre kicsit bővült, a legendás képesség használható legendás nélkül is, és a reakcióvédelme picivel talán erősebb lett, a statjai is nagyobbak lettek.

Tyz'verxon reanimátor (+)
Még egy 1 VP-s 1 nekronos lap, ami ráadásul körönként ad 1 lapelőnyt, mai szemmel nézve ez a lap már túl erős lenne.

Xenó ragályterjesztő (P)
Ez se fér be bárhová, de a xenó pakliban (ha versenyerős lett volna annak idején) jól működött volna :) Az erőssége ma is abszolút rendben lenne. Csak annyi, hogy mai tervezési szemmel nézve nem cél külön a drágább lapokat szivatni, ha már szűkebb kört semlegesítünk, akkor inkább az olcsó lapokat büntetjük.

Tharr
A dűnék királya (n/a)
Nem titok, hogy az óriésok a Varázsdimenzió kiegészítővel kapnak egy komoly ráncfelvarrást, így ezeket az óriásokat ennek fényében fogom nézni, hogy most mennyire állnának helyt. A dűnék királya egy helyszín előkeresés, helyszínek már nincsenek, ezért neki sajnos nem lenne már helye.

A Semmi hívása (+)
Egy jól kiegyesúlyozott leszedés volt, igaz, „ingyenes” de azért a 3 nekron már korántsincs ingyen, mert emellé már túl sok nekronos lap nem fér a pakliba, főleg, ha 3-mal játszunk. Szóval a Sziréndal mellett talán még ez is beleféne ma, de az 1 VP vesztés helyett valami kisebb hátránnyal esetleg.

Fagólem (+)
Ha újra ki akarnánk adni, valószínűleg picit ezen is kéne igazítani. Ilyen tisztán zsz-ért jövő lapokat már nem nagyon akarunk, főleg §¨-ra lapleszedéssel megtámogatva, esélyes, hogy a költsége módosulna 1 VP 1 zsz-re.

Goblin mágia (+)
Lásd előző lap, esélyes, hogy a költsége 1 VP 1 zsz lenne, esetleg még kapna valami pici buffot.

Homokgólem (+)
Ennek a lapnak elsősorban a költségével van baj, jó eséllyel 2 VP-re módosulna, cserébe kapna egy kis buffot (a dobásos képessége a Kreatív termikhez hasonlóan működne).

Kasug-din nagyúr (P)
Ő már ki is jött újra, jó úgy, ahogy van!

Lassú pentadron (P)
Szerintem ez a lap jöhetne így, ahogy van.

Moa gépsárkány (n/a)
Csak zsz-ből jön, lehelete van, amit már kivezettünk, és irdatlanul sok a szöveg rajta, szerintem ha ezt a lapot valaha vissza is hozzuk, drasztikusan megváltozott formában.

Ovgun (P)
Drága de megölhetetlen óriás, ami körönként dobat, ennek régen is bérelt helye volt az óriás pakliban, valószínűleg ugyanígy, ahogy van, jöhetne újra, egy érdekes lap volt.

Pattanóböde (P)
Alapvetően ez a lap is oké, konfigurálható és sokoldalú, mégsem bróken. Ami az egyetlen probléma vele, hogy azért nem egyszerű átlátni, pontosan mit is csinál, ellenfelünk sokáig fogja olvasgatni.

Sziturena (P)
Ezt a lapot a maga idejében nagyon szerettük, a képe nagyon cuki, és jópofa kombókat lehetett rá összerakni. A jelzőkből kirakható lapok mellé szuper adalék lenne, talán túl jó is, de én szívesen adnék neki egy esélyt.

Unaloműző (++)
Ez a lap, bár kreatív volt, kicsit túl jóra sikerült, a powercreep csúcsán is befért a paklikba, ilyen erősségű lapot már nem akarnánk kiadni.
Fairlight
Abarrun közbeszól (P)
A reakciókban szűkölködő építmény paklik számára próbáltuk kioptimalizálni ezt a lapot. Szerintem jól van kitalálva, ha ezt most adná be valaki lapötletként, változtatás nélkül mehetne tesztelésre. Egyetlen hibája, hogy kicsit túl sok dolgot tud, valahol próbálnék azért egyszerűsíteni rajta.

Bogaras Clerebard (P)
A Rambó bogár koncepciót próbáltuk vele életképessé tenni, kevés sikerrel :) Pedig azért egy 1 VP-ért jövő lény, ami akár (K)-ra kap egy izomjelzőt, nem rossz. Bár ki lehetne adni újra, esélyes, hogy ugyanazt a karriert futná be, mint korábban.

Drakolder provokátor (P)
A maga idejében emlékeim szerint ez egy használható lapnak számított, ősmágiás lapkánter, ami még az ellenfél lapjait is drágítja. De nem fért be akárhová, kellettek hozzá jelzők is.

Drakolder transzformátor (n/a)
Tipikusan az a lap, amit percekig próbálsz nézni és értelmezni. Aztán rájössz, hogy a drakolder paklin kívül nem csinál semmit, és talán még oda se biztos, hogy befér. A lényeidre rakott jelzők manipulására ma már vannak jobb lapok.

Fairlight villámai (+)
Ez a lap is kb. oké így, a rezisztencia ikon kerülne le róla biztosan.

Fec, a legkisebb óriás (+)
Bár mindig is igazi spoiler volt, azért nem ++ a lap, mert 0-ért jövő azonnalikat fogó reakcióink mindig is voltak, és nem volt baj velük. Itt ugye az ősmágia az igazi craft, egy újrakiadásnál ez már valószínűleg gyengített formában kerülne csak rá.

Kreátor (P)
A HKK egyik legendás NPC-je gyakorlatilag egy körönkénti asztalleszedés, amit ha nem akadályoznak meg, egyszer már mindenképp működni fog. Talán kiadható lenne így, talán picit gyengíteni kéne rajta, ezt a tesztelés tudná eldönteni.

Manafonál (+)
Korának egy nagy spoilerje, újrakiadás esetén mindenképp valamit kéne gyengíteni rajta (pl. kör végi húzás).

Sármanó (n/a)
Nagyon körülményes lap, én biztos nem akarnám senki agyát terhelni azzal, hogy újrakiadjuk.

Tükörgólem (n/a)
Az ő újrakiadásáról nem kell fantáziálni, mert már meg is történt a Résföldben. Az újrakiadott verzió nem tisztán zsz-ből jött, viszont kapott egy alternatív képességet. Végül sem az eredeti, sem az új verzió nem volt igazán játszva versenyen, de ez talán nem is baj, tekintve a Leira mellé írt FAQ-k mennyiségét.
Sheran
Elégtétel (-)
Egy olyan azonnali Direkt kontaktus, ami előtt az ellenfélnek még van egy cselekvése, sokszor bizony blank lap lesz, és még ha ki is tudjuk játszani, kvázi laphátrány, jó eséllyel ezért nem futott nagy karriert, még akkor is, ha járj-exploit van benne. Ez a lap majdnem ugyanígy kiadható lenne, még a Semmibe kerülés is felesleges rajta, és jó eséllyel csak nem gyakori lenne.

Földanya hívása (+)
Lásd amit a Káoszhullámnál írtam.

Földanya trükkjei (-)
Ennél a lapnál látunk egy tipikus laptervezési elvet, ha egy lap univerzális és nagyon sok dolog közül lehet választani, akkor ott külön-külön minden egyes funkció gyengébb, mintha a lap csak azt tudná. De a gyakorlatban pont emiatt nem fogják használni. A Kompenzáció pedig vicces, de elég haszontalan. Esetleg nem gyakoriként.

Galargamoth (P)
A varázslatot fogó reakciók mindig is olcsóbbak, hatékonyabbak kell, hogy legyenek, mint az általános lap vagy akár lénykánterek. Ezeknek az elveknek tökéletesen meg is felel, jöhetne is akár. Lásd még amit az Orakudarhoz írtam.

Hálószövő Péter (n/a)
Maga a lap vicces, de nem futott nagy karriert. Ma már listára se kerülhetne fel, maga a mechanizmus túlbonyolított, és a hálót amúgy is könnyű benézni, jelzővel jelölgetve meg pláne, nincs szükség ilyen lapra.

Lestinoh, a teknős legenda (P)
Látszik, hogy itt a KM alkotásakor nagy igény volt a varázslatot semlegesítő lényekre, van belőlük egy szakajtónyi. Lestinoh talán a legjobb, nemcsak anti-mágiája van, de utána akár még egy lényt is ki tud nyírni, a saját paklijában meg igazi finisher.

Lohd Haven familiálisa (+)
§¨-ra VP és lapelőny egy 1 VP-s lapon akkor is nagyon masszív, ha ez feltételhez van kötve – és ezt amúgy is kompenzálja az igen durva védelem és a háló. Mindemellett egy legendás lap, újrakiadása valamilyen gyengítés mellett lehetséges lenne.

Mithril gólem (++)
Emlékszem ez a lap teszteléskor nem tudott repülni, a repülés ikon kvázi tördelési hibaként került rá, így lett az erős ritka lapból egy igen erős ritka lap. Újrakiadásához nagyon sokat kellene gyengíteni rajta, főleg, mert azért most jóval több lap van, ami kézből eldobáskor is csinál valamit.

Őshangya kamikázé (++)
Isteni erősségűnek ítélt lap, ő már biztos nem fog visszajönni – még gyengítve sem, ilyesmivel lehetőség szerint nem gyaláznánk az egykori csúcslapok emlékét.

Rücskös látógömb (++)
Ő ugyan nem kapott isteni ikont, de megérdemelte volna. Ingyen van, körönként húz, „semmiz” az ellenféltől és még zanszilánk is, egyetlen hibája, hogy vízió, ezért nem játszottunk 3-mal. Amíg nem rotált ki a 11. kiadással, csak ettől a laptól Sheran jelentősen erősebb színnek számított.

Teknős szellem (P)
Én ezt a lapot nagyon szerettem, nagyon rugalmas lap, egyszerre tiltja le az ellenfél lényeinek támadását, dobat varázslatot és még kánterel is, viszont azért van költsége. Ráadásul a grafikája is nagyon hangulatos.

Villámgyors tanulás (P)
Univerzális húzó lap, de talán még nem bróken. Megalkotásakor garantálva lett, hogy ne legyen soha blank, még Zarknodos korlátozó szabálylapok ellen sem.

Xenomorf teknős (+)
Ez a lap talán kicsit túlzás is volt, 1 VP-ért 2 lapelőny plusz a sebezgetés. 1 VP-ért jövő lapra manapság már nem rakunk leszedésvédelmet.

Bufa
A nagytanács ítélete (+)
A színtelen és Bufa lapokra különösen oda kell figyelni, hiszen mindenhová beférnek. Az NTI végül túlnyomórészt csak kiegészítő pakliba került, de oda gyakorlatilag mindig. A krakochnak és a forrásimmunis bűbájoknak kellett is ez az ellensúly, és kirotálásával felmerült a kérdés, hogy fogjuk-e helyettesíteni. A válasz igen, a Varázsdimenzióban jön a csak leheletnyit gyengébb verziója, az Abrakadabra.

Statisztika

Ha jól számoltam, a lapok túlnyomó többsége, 51 lap +, - vagy P minősítést kapott, vagyis akár most is megjelenhetne némi igazítással. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a rota jelenleg kb. a Kreátor Műhelyénél tart, illetve annál kicsit már visszább (több volt a + lap).
18 lap kapott n/a minősítést, vagyis valamilyen okból a kiadása nem merülhet fel, 7 lap volt kiugróan gyenge (- -), és 12 pedig kiugróan erős (++).Természetesen ennyi lapot ilyen rövid idő alatt alaposan átgondolni és összehasonlítani nem lehet tökéletesen, de azért látszik, hogy a tesztelő csapat régen is jó munkát végzett már, a lapok kisebb része csúszott csak ki a tűréshatárból (és ezek egy része is csak mostani szemmel).

Írjátok meg a kapcsolódó fórumban a véleményeteket! Egyetértetek-e az értékeléssel illetve a szempontokkal, szeretnétek-e viszontlátni a KM legendásabb lapjait!

Tihor Miklós

Cookie/süti kezelés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Tudjon meg többet...
OK